Testünk legalább 60 százalékban vízből áll, amelyet sejtjeink arra használnak, hogy kommunikáljanak egymással, hatékonyabban szállítsák az oxigént és felszívják a tápanyagokat. A víz nagyon fontos az ízületeinknek, a méreganyagok testünkből való kiürítéséhez elengedhetetlenül fontos, a hőmérséklet szabályozásában, valamint a bőr és a szem védelmére is szolgál. Nem beszélve az emésztésről, a vese, a máj és a bél mikrobiomjának egészséges működéséről.
Rengeteg folyadékot vesztünk a nap folyamán, főként akkor, amikor nagyon meleg van. Mást sem hallunk, mint, hogy igyunk, lehetőleg vizet, ezt adjuk a gyerekeknek is, a cukros, szénsavas üdítőitalok helyett. De nagyon kevesen vannak, akik napi kettő vagy akár három liter vizet gond nélkül meg tudnak inni. Nekik jó hír, hogy az alábbi gyümölcsök remek szomjoltók. Íme, a 7 leghidratálóbb, magas víztartalmú gyümölcsök listája.
Görögdinnye
Mindenki tudja, hogy a görögdinnye lédús, és tele van C-vitaminnal. Bár nincs is jobb, mint egy szelet görögdinnyét enni egy forró nyári napon, de a gyümölcs tökéletesen illik sós salátákhoz, tökéletes párost alkot a fetával és a mentával.
Eper
Szinte minden bogyós gyümölcs magas rosttartalommal rendelkezik. Az eper akár 91 százalékos víztartalommal is rendelkezhet, ezzel vezeti a bogyós gyümölcsök képzeletbeli rangsorát. Szorosan követi a szeder, a málna és az áfonya.
Citrusfélék, különösen a grapefruit és a narancs
Nem véletlen, hogy a citrusfélékből gyakran gyümölcsleveket préselnek – édes-fanyar belsejükből rengeteg hidratáló vizet nyerhetünk. A grapefruit magas víztartalmú citrusféle, akár 91 százalékos teljes víztartalommal, a narancs pedig 87 százalékos víztartalommal rendelkezik. Bár ezek a savas csemegék valójában télen szezonálisak, a boltokban egész évben megtalálhatók.
Sárgadinnye
A sárgadinnye 90 százalékban víz, sőt! A sárgadinnye azon túl, hogy sok gyümölcssalátában főszerepet játszik, gyönyörűen párosítható olyan sós hozzávalókkal, mint a prosciutto, a rukkola és a mozzarella – egy klasszikus, olasz előétel, amelyet egész évben fogyaszthatunk.
Őszibarack és a nektarin
Az őszibarack akár 89 százalékos víztartalommal rendelkezik, míg a nektarin 88 százalékkal nem sokkal marad el tőle. A szilva 87 százalékos víztartalommal közvetlenül a nyomukban van, akárcsak a sárgabarack 86 százalékkal. Szuper lédúsak.
Ananász
Az ananász 86 százalékos teljes víztartalmával megérdemli, hogy helyet kapjon a listán. Hidratáló képességén túl az ananász tele van C-vitaminnal: egy csésze a napi szükséglet több mint 100 százalékát fedezi, így segít fenntartani az egészséges immunrendszert. Az ananász abban is egyedülálló, hogy tele van bromelainnal, ami egy olyan enzim, amely segíti a fehérjék emésztését és felszívódását. Ez az enzim segíthet a fájdalom, a duzzanat és a gyulladások csökkentésében is.
Alma
Az alma 86 százalékos víztartalmával rendkívül frissítő, laktató és tökéletes nassolnivaló. Akár sajtokkal, dióval párosítva vagy fahéjjal megszórva, az alma sokféleképpen élvezhető étkezések közben vagy azok között.
Forrás: realsimple.com; gyerekszoba.hu Fotó: Pixabay/silviarita